We zullen doorgaan!

Gepubliceerd op:21 maart 2020
By harmoniegingelom

De repetities zijn dan wel afgelast, maar dat wil niet zeggen dat we niet meer samen muziek kunnen maken!

Een Vlamo initiatief

Vlamo nam hiervoor het initiatief: samen met componist Hannes Vanlancker schreven zij partituren van het bekende liedje “We zullen doorgaan” van Ramses Shaffy voor de verschillede harmonie- en fanfareinstrumenten. Speciaal om alle zorgverleners een hart onder de riem te steken!

We zullen doorgaan Ramses Shaffy

De wereld staat toch al op zijn kop, dus waarom geen muziek spelen na het dagelijkse applaus om 20u00? Om iedereen te bedanken die zich inzet voor anderen en de gemeenschap, voor iedereen die er thuis het beste van maakt … maar ook omdat muziek verbindt én ontspant. Geen toepasselijker nummer hiervoor dan ‘We zullen doorgaan!’ van Ramses Shaffy, dachten w-ze bij VLAMO. Met dank aan componist Hannes Vanlancker – die sneller arrangeert dan zijn schaduw. Componist Tom Hondeghem zorgde in samenwerking met Hannes Vanlancker voor het arrangement van ‘We zullen doorgaan!’ voor flexibele bezetting.

Op de VLAMO soundcloud vind je een audio sample met de vierde stem (bas), drumset, percussie en piano voor wanneer er stemmen tekort zijn.

Speel vanuit je voordeur, vanop je balkon, in je tuin of door je raam … en deel jouw (horizontaal) filmpje met ons en met Vlamo! 

We zullen doorgaan – partituren

We hebben deze partituren ook aan onze muzikanten bezorgd, en elke dag zal er een van hun filmpjes online komen. Wil je zelf ook meedoen? Hier zijn de partituren:

Songtekst

Wie geïnspireerd raakt en graag wil mee zingen, dat kan natuurlijk ook! Hieronder vind je de volledige liedjestekst van dit prachtige nummer uit 1972.

We zullen doorgaanMet de stootkrachtVan de milde krachtOm door te gaanIn een sprakeloze nachtWe zullen doorgaanWe zullen doorgaanTot we samen zijn

We zullen doorgaanMet de wankelende zekerheidOm door te gaanIn een mateloze tijdWe zullen doorgaanWe zullen doorgaanTot we samen zijn

We zullen doorgaanMet het zweet op ons gezichtOm alleen door te gaanIn een loopgraaf zonder lichtWe zullen doorgaanWe zullen doorgaanTot we samen zijn

We zullen doorgaanTelkens als we stil staanOm weer door te gaanNaakt in de orkaanWe zullen doorgaanWe zullen doorgaanTot we samen zijn

We zullen doorgaanAls niemand meer verwachtDat we weer doorgaanIn een sprakeloze nachtWe zullen doorgaanWe zullen doorgaanTot we samen zijn

Een beetje achtergrond

Het nummer “We zullen doorgaan” zal je vast niet onbekend in de oren klinken. Het is één van de bekendste nummers van de Nederlandse zanger Ramses Shaffy. Andere hits zijn bijvoorbeeld “Sammy” en “Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder”. Ramses bracht het nummer voor het eerst uit in 1972 op zijn gelijknamige album in een solo-versie.

In 1975 nam Ramses het nummer opnieuw op, deze keer met vocale begeleiding van het koor “De Stem des Volks” onder leiding van Bertus van der Vliet voor zijn plaat “We leven nog” (geproduceerd en gearrangeerd door Chris Pilgram). Dit is de bekendste en ook meest populaire versie van het nummer, tot de dag van vandaag. Deze versie stond in 1975 maar liefst 5 weken in de Nederlandse Top 40 en in de nationale hitparade bereikte het nummer net niet de top 20.

Ook in de cultuur werd het nummer gretig gebruikt. Op het einde van de allerlaatste aflevering van de Vlaamse televisiereeks “Schalkse Ruiters” werd het nummer afgespeeld tijdens beelden uit de voorbije aflevering in slowmotion. Er werd hiervoor voor dit nummer gekozen omdat presentatoren Bart De Pauw en Tom Lenaerts het nummer vaak afspeelden tijdens de opnames. En in Nederland was dit nummer ook het afsluitende nummer in de laatste aflevering van de televisieserie “Schaep Ahoy”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *