Het slagwerk van onze jeugdharmonie

Gepubliceerd op:30 oktober 2023
By harmoniegingelom

Ken jij het verschil tussen een drummer, slagwerker en percussionist? Volgens de theorie is een iemand die op een drumstel speelt. Een slagwerker zit niet alleen achter de drum, maar speelt op nog heel wat meerinstrumenten. Zoals de kleine of grote trom, pauken, woodblock, triangel en tamboerijn bijvoorbeeld. Een slagwerker speelt vaak ook op melodische percussie-instrumenten, zoals de xylofoon of marimba. Een percussionist is grotendeels hetzelfde als een slagwerker. Alleen focust een slagwerker vaak meer op klassieke muziek (en zitten ze in symphonie-orkesten), terwilj een percussionist meer lichtere muziek speelt. Zij spelen dan nog een hele hoop andere instrumenten zoals de bongo, conga, djembé, shakers en cowbell die meer bij de lichte muziek passen.

In de praktijk worden slagwerker en percussionist door elkaar gebruikt. In orkesten is de drummer vaak een rol die doorschuift. In een stuk speelt persoon A op de drums en doet persoon de andere percussie. En in het stuk daarna wisselen ze van plaats. Zo doen we het toch bij onze harmonie! Zo krijgt iedereen de kans om verschillende slaginstrumenten te bespelen.

Onze slagwerkers

De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Gingelom heeft 6 slagwerkers. Onze jeugdharmonie heeft er 4. Zij spelen op heel veel verschillende instrumenten; de drum en de pauken, melodisch slagwerk, kleine percussie instrumenten zoals de triangel, bongos en tamboerijn. Onze jongeren die nog op de academie zitten, kunnen zo bij ons ook oefenen op allerlei soorten slagwerkmateriaal voor hun muziekles!

We hebben jarenlang met 2 pauken gespeel,d maar door de veranderingen in de harmoniemuziek werd het noodzakelijk om er een derde bij te halen. Dus hebben we dit jaar onze twee pauken laten herstellen er een derde bij gekocht. En we hebben ook onze kleine percussie-instrumenten geüpdatet.

c49cb209 560c 46f4 8a25 273ab47af15a
c49cb209 560c 46f4 8a25 273ab47af15a

Met steun van Cera

Daarvoor konden we rekenen op de steun van Cera. Met zo’n 400.000 vennoten is Cera de grootste coöperatie van België. Cera brengt mensen, middelen en organisaties samen, bundelt krachten, neemt initiatieven en realiseert waardevolle projecten met een duidelijk doel: samen investeren in welvaart en welzijn.

cera

Op ons volgende concert zal je onze nieuwe aanwinsten zeker kunnen horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *