Harmonie Gingelom bestaat 140 jaar

Gepubliceerd op:15 november 2019
By harmoniegingelom
Harmonie Sint-Cecilia Gingelom

GINGELOM – Niet alleen Het Belang van Limburg, maar ook de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Gingelom viert dit jaar haar 140-jarig bestaan. Dat vond de harmonie dan ook de perfecte gelegenheid om een boek uit te brengen over hun geschiedenis. Het boek met de titel ‘Harmonie in eenvoud’ wordt 24 november officieel voorgesteld aan het publiek.

K. Harmonie Sint-Cecilia Gingelom

Al 140 jaar lang bekoort de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Gingelom ons met haar moderne en klassieke muziek. Het is een harmonie voor jong en oud, gelegen in Zuid-Limburg onder leiding van dirigent Hans Wuestenberg. Om haar verjaardag te vieren werd een boek geschreven over de geschiedenis van de harmonie. Het boek kwam tot stand na een samenwerking tussen de muzikanten en het bestuur, maar in het bijzonder door Gilbert Medart, Loes Keimes, Simon Vinck, Martine Meirens, Ella Smets en Marleen Van Poeck.

Harmonie in eenvoud

Het boek heeft als titel ‘Harmonie in eenvoud’ en wil daarmee vertellen dat de harmonie Sint-Cecilia Gingelom open staat voor alle lagen van de bevolking. “Zowel jong als oud kan bij ons terecht. We sluiten niemand uit en willen iedereen met open armen ontvangen. Ook vinden we het belangrijk om met beide voeten op de grond te blijven ondanks dat we toch een goede muziekmaatschappij zijn. We mogen zeggen dat we bij de beteren horen, maar gaan dat niet van de daken schreeuwen”, vertelt voorzitter Gilbert Medart. “Nog een andere betekenis van de titel is dat we in harmonie met elkaar omgaan. We zijn een hechte vriendengroep en werken samen met een goede geestdrift. Dit merken we niet alleen tijdens onze repetities, maar ook achteraf is er meestal nog een gezellig onderonsje in ons lokaal. Bij evenementen mogen we spreken van veel vrijwillige hulp.”

Harmonie in eenvoud

Een idee uit 2015

De ideeën voor het boek ontstonden 4 jaar geleden bij de voormalige voorzitter, Valère Croes. Hij is meer dan 40 jaar lang voorzitter van de harmonie Sint-Cecilia Gingelom geweest. Ondertussen vervult Gilbert Medart al 10 jaar die rol. Hij is 30 jaar lang secretaris geweest en was dan ook de perfecte opvolger van Valère Croes. “Valère Croes heeft ooit het idee gelanceerd een boek te schrijven over de harmonie. Ons 140-jarig bestaan vonden we dan ook de perfecte gelegenheid dat te realiseren. We zijn eind 2017 aan de slag gegaan en kunnen nu trots vermelden dat ons boek af is. We hebben een werkgroep opgericht en zijn zo stap voor stap te werk gegaan. Uit meer dan 1200 foto’s hebben we onze jeugd laten kiezen. Verder zijn we gaan praten met ex-muzikanten en hebben we zo de geschiedenis van onze harmonie neergeschreven”, legt Gilbert Medart uit.

Don’t judge a book by its cover

Op de kaft van het boek staat een vlag afgebeeld. Die werd geschonken door de vroegere kasteelheer van Gingelom. De vlag bevindt zich vandaag nog steeds in het lokaal. Ook kan je een partituur terugvinden op de kaft van het boek met de naam ‘Avant mourir’. Het is een partituur geschreven door één van de vroegere dirigenten, namelijk Jean Menten. Hij was ernstig ziek en schreef het voor zichzelf. De harmonie wil hem op die manier dan ook graag eren. Het voorwoord werd gegeven door de voormalige burgemeester van Gingelom, namelijk Eddy Baldewijns. Hierin beschrijft hij zijn dankbaarheid voor hetgeen de harmonie Sint-Cecilia Gingelom tot nu toe schonk aan de gemeente.

Officiële voorstelling

Zondag 24 november wordt het boek officieel voorgesteld en het 140-jarig bestaan van de harmonie gevierd. Er zal onder andere ook een misviering plaatsvinden in de kerk van Gingelom. Daar zal de muzikale toets zeker niet ontbreken. De harmonie sluit het jaar af met hun jaarlijkse aperitiefconcert in samenwerking met de Fifty One. Dat concert zal doorgaan op 8 december in de Begijnhofkerk in Sint-Truiden. De opbrengst is voor het goede doel en gaat naar meerdere projecten die de Fifty One steunt.

Door: Delphine Dehairs

Bron: Het Belang Van Limburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *